Krakersy z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uzależniające, niesamowicie chrupkie, o niepowtarzalnym aromacie krakersy, których nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu. Idealnie sprawdzają się jako zagryzka do piwa albo lekka przekąska.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - zimna woda: 0.5 szklanki
    - świerzy rozmaryn, drobno posiekany: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Krakersy z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
    Najlepiej jest przygotować ciasto w malakserze. Ja jednak użyłam miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Wsyp do misy mąkę, sól i cukier, zamieszaj. Wlej olej i zamieszaj, aby powstały mniej więcej równomierne drobiny. Powoli zacznij wlewać wodę, ciągle mieszając, aż z ciasta powstanie kula. Wyrabiaj ciasto przez jakieś 15 sekund. Dodać rozmaryn i zagnieć ciasto ponownie, ale nie za długo. Wystarczy kilkanaście sekund, aby równomiernie rozłożyć rozmaryn. Wyjmij ciasto na blat i zagnieść na gładką kulę. Ciasto powinno być lepkie, ale nie kleić się. Jeśli jest zbyt lepkie, dodać niewielką ilość mąki (dosłownie odrobinę). Podziel ciasto na cztery części i przykryj ręcznikiem. Odłóż ciasto na 10 minut.
  • 2. Następnie rozwałkuj pierwszą część ciasta najcieniej jak dasz radę.
    RADA: Najlepiej jest to zrobić na papierze do pieczenia. Ja użyłam silikonowego papieru do pieczenia, na którym następnie piekłam moje krakersy. Wystarczy wcześniej lekko spryskać blat wodą, aby mata się nie przesuwała. Następnie spryskaj ciasto wodą (dzięki temu będzie chrupiące) i posyp solą i pieprzem. Piec około 3 minuty z każdej strony, ale cały czas pilnuj, aby nasz krakers nie przypiekł się za bardzo (powinien być dość jasny).
    Powtórz tę samą czynność z pozostałymi kawałkami ciasta. Kiedy już nasze duże krakersy są zimne, połam je na małe na kawałki. Smacznego!
    UWAGA: Uzależniają!
    Ja podaje je z moim Przysmakiem Denisa i sosem czosnkowym. Po przepisy zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl albo na mój profil na Polska gotuje.
    Przepis zaczerpnięty ze strony www.thefreshloaf.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować