Krakersik kremówkowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać przesiane mąki. Dokładnie zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje i straci smak surowizny. Ostudzić. Zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
Na desce ułożyć krakersy na nich delikatnie rozsmarować połowę masy budyniowej, ułożyć kolejną warstwę krakersów, posmarować je masą karmelową, na którą należy ułożyć ponownie krakersy. Ponownie masa budyniowa, krakersy, dżem i masa śmietanowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Chłodzić w lodówce ok. 3 – 4godzin.
2.Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze