Krakersik kremówkowo-karmelowy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Wyśmienite!!!!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Składniki:
    3 duże opakowania słonych krakersów
    Puszka karmelu o dowolnym smaku
    Masa budyniowa:
    1litr mleka
    10dag mąki ziemniaczanej
    2łyżki maki zwykłej
    15dag masła
    cukier waniliowy
    8 łyżek cukru
    2 jajka
    7 łyżek kwaśnego dżemu
    0,5 tabliczki czekolady do dekoracji

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 galaretka agrestowa
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Krakersik kremówkowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać przesiane mąki. Dokładnie zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje i straci smak surowizny. Ostudzić. Zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę.
    Na desce ułożyć krakersy na nich delikatnie rozsmarować połowę masy budyniowej, ułożyć kolejną warstwę krakersów, posmarować je masą karmelową, na którą należy ułożyć ponownie krakersy. Ponownie masa budyniowa, krakersy, dżem i masa śmietanowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Chłodzić w lodówce ok. 3 – 4godzin.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 7.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=113

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować