Ciasto Orzechowy krakersik

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Jestem uczennicą technikum gastronomicznego, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    ● 4 łyżki bułki tartej
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka mąki
    ● łyżka kakao
    Masa:
    ● 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● 4 żółtka ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 i 1/2 kostki masła
    ● 12 dag cappuccino śmietankowego
    Do przełożenia:
    ● 2-3 op. krakersów
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowy krakersik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy. Dodajemy cukier, żółtka i orzechy z bułką i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao. W wyłożonej papierem do pieczenia blasze (23x31 cm) pieczemy kolejno dwa placki po ok. 35 minut w temp. 170-180 °C.
  • 2. Masa: w 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy mąki i cukier, mieszamy z żółtkami. Wlewamy do reszty wrzącego mleka, gotujemy. Dodajemy cappuccino, mieszamy. Studzimy, ucieramy z masłem.
  • 3. Przekładamy: ciemny placek, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek. Posypujemy pokruszonymi krakersami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Orzechy

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Krakersik kremówkowo karmelowy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Krakersik kremówkowo-karmelowy

juchab Wyśmienite!!!! 30 min

To może cię zainteresować