Kotlety z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, czosnek niedźwiedzi, mąkę, sól oraz pieprz i łączymy ręką wszystkie składniki.
Kiełbasę oraz cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Odlewamy nadmiar tłuszczu na druga patelnię i dodajemy śmietanę, wodę, czosnek, chilli oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na wolnym ogniu.
Na drugą patelnię dolewamy olej (około 1/3 szklanki) i rozgrzewamy.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą. z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy bułką i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z sosem i kwaśną surówką - kapustą kiszoną lub ogórkami.
Komentarze