Kotlety z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kotlety:

    800 g ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    szklanka bułki tartej
    olej do smażenia
    3 łyżki mąki

    Sos:

    4 chude kiełbasy
    2 białe cebule
    2 łyżki oleju
    400 ml śmietany 12%
    250 ml wody
    sól, pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki płatków chilli
    pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotlety z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, czosnek niedźwiedzi, mąkę, sól oraz pieprz i łączymy ręką wszystkie składniki.

    Kiełbasę oraz cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Odlewamy nadmiar tłuszczu na druga patelnię i dodajemy śmietanę, wodę, czosnek, chilli oraz czosnek niedźwiedzi. Gotujemy na wolnym ogniu.

    Na drugą patelnię dolewamy olej (około 1/3 szklanki) i rozgrzewamy.

    Na talerz wysypujemy bułkę tartą. z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy bułką i smażymy na złoty kolor.

    Podajemy z sosem i kwaśną surówką - kapustą kiszoną lub ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować