Roladki z mielonej wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, dodać jajko, kaszę manną, wodę, posiekaną drobno 1 cebulę, doprawić do smaku i wymieszać, podzielić na 4 części.
Druga cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, warzywa usmażyć na odrobinie oleju.
Kawałek folii rozłożyć na stole, wyłożyć 1 część mięsa, formując kwadrat (ok 12cm), na mięso wyłożyć cześć marchewki z cebulą, kawałek papryki i kabanosa, zwinąć za pomocą folii. Kotlety obtoczyć w mące, zrumienić ze wszystkich stron na oleju, zmniejszyć ogień i dusić ok 15 minut pod przykryciem.
2.Kapusta:
Kapustę poszatkować, cebule pokroić w piórka, jabłko w ósemki. Na patelni rozgrzać olej (ok 2 łyżek), zeszklić cebulę, dodać kapustę, jabłko, pokrojone śliwki, podlać winem i dusić do miękkości ok 30-40 minut. W trakcie duszenia w razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku cukrem, octem, solą i pieprzem.
Podawać z kotletem, posypaną pestkami słonecznika i kiełkami.
Smacznego!
Komentarze