Kotlety z pieczarek

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Pyszny obiad w kilka chwil!

  • 40 min

Składniki:


  • 300g pieczarek
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    tymianek
    sól
    pieprz
    5 łyżek płatków owsianych
    bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków)
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebule obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni jedną, dwie łyżeczki oleju, przesmażyć pieczarki z cebulą doprawiając solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Cały płyn ma odparować, a składniki mają się zarumienić. Masę ostudzić. Dodać jajka, tymianek i odrobinę płatków owsianych lub bułki tartej do zagęszczenia. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub płatkach owsianych. Smażyć na suchej patelni, ewentualnie na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron (uwaga! obracać bardzo delikatnie, bo łatwo się rozpadają).
    Ja podałam kotlety z moją ulubioną surówką z marchwi, selera i pora, doprawioną sporą ilością pieprzu, solą i kapką oleju rzepakowego. I obiad doskonały gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować