Kotlety z boczniaków i cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety z boczniaków tak nam zasmakowały, że tym razem zrobiłam je w innej wersji... z cukinią. Już sama nie wiem, które lepsze, bo te pyszne i tamte też pyszne. Kotleciki podałam w towarzystwie kaszy jaglanej z koperkiem i usmażonej brukselki. Cudowny pożywny zdrowy obiadek. Poniżej przepis na 9-10 sztuk kotletów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    1 mała cukinia ok. 300-350 g
    100 g żółtego sera
    1 większa cebula czerwona
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    1 jajko
    mały pęczek koperku
    sól i pieprz do smaku
    olej + masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z boczniaków i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z boczniaków i cukinii 1. Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić.

    Cebulę pokroić w plasterki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, następnie dodać boczniaki. Smażyć do miękkości, na koniec doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie zmielić na grubym sitku (u mnie 8 mm) lub drobno posiekać.

    Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać zmielone grzyby z cebulą, tarty ser, mocno odciśniętą cukinię, 2 łyżki bułki tartej, pół posiekanego pęczka koperku i jajko. Dokładnie połączyć składniki. Można ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiałam.

    Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kotlety z boczniaków

To może cię zainteresować