Kotlety mielone z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    500 ml bulionu warzywnego
    1 jajko
    1 bułka
    mleko
    1 cebula
    bułka tarta
    3 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone z boczniaków 1. Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
    Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka).
    Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów.
    Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
    Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.
    Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kotlety z boczniaków

To może cię zainteresować