Kotlety z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety z boczniaków. Pierwszy raz je robiłam, powiem szczerze, że wyszły przepyszne. Kotleciki podałam z ryżem z kukurydzą i koperkiem... naprawdę pyszny obiadek, więc tym bardziej polecam. Poniższy przepis jest na 9-10 kotletów:

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    100 g pieczarek
    50 g żółtego sera
    1 cebula
    4 jajka
    2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
    sól i pieprz do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z boczniaków 1. Trzy jajka ugotować na twardo. Następnie zetrzeć je na grubej tarce. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Na patelnię wrzucić pieczarki i boczniaki. Smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z palnika i chwilę wystudzić. Następnie zmielić grzyby z cebulą na grubym sitku (u mnie 8 mm, można też na trochę drobniejszym).

    Do miski z grzybami dodać tarty ser i tarte ugotowane jajka. Ponadto dodać jedno surowe jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i ew. doprawić solą i pieprzem.



    Na talerz wsypać bułkę tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

    Kotleciki są pyszne.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kotlety z boczniaków

To może cię zainteresować