Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem.
Kotleciki bardzo smaczne, mięsko tak przygotowane jest kruche i soczyste (nie jest suche).
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
kotlety schabowe 9 szt,
pieczarki około 1 kg,
cebula 2 - 3 szt,
ser w plastrach do tostów 9 plastrów,
sól,
pieprz mielony,
przyprawa do mięsa,
olej do smażenia,
Dodatkowo;
mąka do panierowania,
jajka 4 szt,
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli mamy schab w całości to należy go pokroić na kotlety.
Umyć, osuszyć, a następnie rozbić, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku.
Każdy kotlet smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony,
(tak przygotowany kotlet jest soczysty, nie jest suchy).
Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz;
Farsz;
Pieczarki po obraniu podsmażyć na oleju razem z obraną, pokrojoną cebulką, doprawić pieprzem i solą.
Tak przygotowany farsz nakładamy na usmażone kotlety.
Każdy przykrywamy plasterkiem sera do tostów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut (do całkowitego rozpuszczenia sera).
Komentarze