Kotlety schabowe z jabłkiem i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mącę i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na bok.
Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Selera oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać w łyżki masła klarowanego i na małym ogniu podsmażyć jabłka – przewracając co jakiś czas, tak, aby były miękkie w środku, ale nie rozpadały się. Jabłka przełożyć na talerz.
Na patelnię wrzucić seler naciowy. Smażyć przez chwilę na średnim ogniu. Następnie wlać bulion. Zagotować. W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z zimną wodą, dolać śmietanę, dokładnie połączyć i całość przelać do gotującego się bulionu. Sos doprawić do smaku. Dodać jabłka, delikatnie wymieszać, gotować chwilę na małym ogniu. Dodać usmażone kolety i całość dusić jeszcze około pięciu minut.
Tak przygotowane schabowe podawać z ziemniakami.
Komentarze