Surówka z selerem naciowym i jabłkiem

4.5 (182 ocen)

Pyszna, lekka i chrupiąca surówka.

Składniki:

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
    2 łodygi selera naciowego
    1 średnie jabłko
    sok z 1/2 cytryny
    1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sos:
    100 ml jogurtu naturalnego
    1/2 łyżki płynnego miodu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z selerem naciowym i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową rozdrabniamy na małe kawałki. Łodygi selera kroimy w cieniutkie plasterki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
  • 2. Do jogurtu dodajemy miód, po szczypcie soli i pieprzu i mieszamy. Sałatę, seler i jabłko przekładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy.
  • 3. Surówkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Sałatę można porwać palcami lub pokroić nożem ceramicznym lub plastikowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sałata Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować