Pomysł na kotlety, których panierka jest przygotowana z lekkim urozmaiceniem. Mąka, jajko i… bułka tarta wymieszana z sezamem. Kotlety w takiej panierce mają na pewno ciekawszy smak niż tradycyjne.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kotlety schabowe,
po 3 łyżki czarnego i jasnego sezamu,
6 łyżek bułki tartej,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
szczypta chilli,
sól do smaku,
olej do smażenia.
Kotlety schabowe w sezamowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić z błonek i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa, lekko posolić.
2.Mąkę wysypać na talerzyk, jajko roztrzepać w misce z dodatkiem soli i szczyptą chili, bułkę tartą wymieszać z sezamem na drugim talerzyku.
3.Na patelni rozgrzać mocno olej. Każdy kotlet panierować najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Panierkę mocno docisnąć. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Komentarze