łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
bułka kajzerka 1
mleko
jajo 1
sól, pieprz
żurawina suszona 10 dag
olej do smażenia
Sos: jabłko 1
woda ok. 300 ml
źurawina suszona duża garść 1
cukier 4 łyżeczki
sok z cytryny ok. 4 łyżki
sól, pieprz
śmietana 1 łyżka
Kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:
Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.
Podawać z puree ziemniaczanym.
Porady
Mięso przygotowac przed wstawieniem sosu, wówczas żurawina nasiąknie.
Komentarze