Kotlety mielone z żurawiną

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyborny smak.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
    bułka kajzerka 1
    mleko
    jajo 1
    sól, pieprz
    żurawina suszona 10 dag
    olej do smażenia
    Sos: jabłko 1
    woda ok. 300 ml
    źurawina suszona duża garść 1
    cukier 4 łyżeczki
    sok z cytryny ok. 4 łyżki
    sól, pieprz
    śmietana 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:
    Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.
    Podawać z puree ziemniaczanym.

Porady

Mięso przygotowac przed wstawieniem sosu, wówczas żurawina nasiąknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować