Kotlety mielone z indyka w waflu z natką pietruszki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji, ale mimo to są inne, nie takie już zwykłe. Do tego poskromienie mięsa w waflu powoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g mięsa mielonego z indyka
    2 jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz mielony, majeranek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3-4 wafle andruty
    natka pietruszki garść

    ponadto do obtoczenia:
    4-6 jajek
    kilka łyżek mleka
    bułka tarta
    sezam pół szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kotlety mielone z indyka w waflu z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mieszam z jajkami, przyprawami,natką pietruszki. Dodaję również posiekaną cebulę
    oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę).
    Wyrabiam z bułką tartą masę jak na typowe mielone.
    Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam
    i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję na kwadraty.

    Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku,
    po czym obtaczając w bułce tartej z sezamem - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza.

    Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.
    Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować