Kotlety mielone z fasolką szparagową

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tradycyjne mielone nie muszą być nudne! Ostatnio posmakowała nam młoda fasolka szparagowa i to właśnie nią nafaszerowałam mielone. Wszystkim bardzo smakowało :)

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
    po 150g żółtej i zielonej fasolki szparagowej
    2 łyżki posiekanego koperku
    kajzerka
    cebula
    jajko
    sól, pieprz
    słodka i ostra mielona papryka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyj, obetnij końcówki. Ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie, osącz, ostudź.
  • 2. Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku kajzerkę, oraz posiekaną cebulę i koperek. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Całość wymieszaj na gładką masę. Mokrą dłonią nabierz mięso, formując placuszek i nałóż po kilka fasolek. Zlep w owalne kotlety i obtocz w bułce tartej.
  • 3. Smaż po 10-12 minut na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Kotlety podaj z pozostałą fasolką, dowolną surówką i młodymi ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować