Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidorami oraz pieczonymi ziemniakami i cukinią.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g fasolki szparagowej żółtej
    pomidory suszone w oleju z ziołami
    500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    1,5 czerstwej kajzerki + 3/4 szklanki mleka
    mała biała cebula
    jajko
    łyżka ziół prowansalskich
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    2 większe ziemniaki
    cukinia
    1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
    majonez do posmarowania kotletów
    bułka tarta
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć i poobcinać końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Ugotowaną fasolkę osączyć na sicie.
    Ziemniaki obrać, pokroić w większe kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Do odcedzonych ziemniaków dodać łyżeczkę oleju i przyprawę do ziemniaków.
    Kajzerki namoczyć w mleku. Do miseczki z kajzerkami dodać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Mięso dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt luźne dodać bułki tartej. Podzielić na porcje. Z każdej porcji robić placuszek i nakładać fasolkę przyciętą do właściwego rozmiaru i pomidora osączonego z oleju. Składać razem brzegi i zalepiać. Formować kotlety. Kotlety układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko olejem rzepakowym. Każdy kotlet posmarować delikatnie majonezem.
    W wolne miejsca w naczyniu poukładać ziemniaki i pokrojoną w większe kawałki, posmarowaną olejem i oprószoną ziołami prowansalskimi cukinię.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.
    Kotlety podawać z pieczonymi warzywami i pozostałą ugotowaną fasolką, udekorowane natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować