Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidorami oraz pieczonymi ziemniakami i cukinią.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok. 400 g fasolki szparagowej żółtej
pomidory suszone w oleju z ziołami
500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
1,5 czerstwej kajzerki + 3/4 szklanki mleka
mała biała cebula
jajko
łyżka ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
2 większe ziemniaki
cukinia
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
majonez do posmarowania kotletów
bułka tarta
natka pietruszki
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć i poobcinać końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Ugotowaną fasolkę osączyć na sicie.
Ziemniaki obrać, pokroić w większe kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Do odcedzonych ziemniaków dodać łyżeczkę oleju i przyprawę do ziemniaków.
Kajzerki namoczyć w mleku. Do miseczki z kajzerkami dodać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Mięso dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt luźne dodać bułki tartej. Podzielić na porcje. Z każdej porcji robić placuszek i nakładać fasolkę przyciętą do właściwego rozmiaru i pomidora osączonego z oleju. Składać razem brzegi i zalepiać. Formować kotlety. Kotlety układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko olejem rzepakowym. Każdy kotlet posmarować delikatnie majonezem.
W wolne miejsca w naczyniu poukładać ziemniaki i pokrojoną w większe kawałki, posmarowaną olejem i oprószoną ziołami prowansalskimi cukinię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.
Kotlety podawać z pieczonymi warzywami i pozostałą ugotowaną fasolką, udekorowane natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze