Kotleciki mielone z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne mięsne kotleciki z ukrytą fasolką szparagową to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w fasolce i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
    400g mięsa z szynki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 bułka kajzerka
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    40 strączków żółtej fasoli szparagowej
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki mielone z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do miękkości, po tym czasie odcedzić.
  • 2. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną
    w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, zioła prowansalskie i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z gotowej masy mięsnej formować podłużne kotleciki wkładając do środka po 5 strączków fasolki.
  • 4. Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować