Kotlety mielone z dzika

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Teraz dziczyznę można kupić bez problemu, a jej cena nie jest, aż tak wysoka jak się powszechnie uważa. Kotlety mielone z dzika są soczyste i bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 50 dag mięsa z dzika (może być łopatka, szynka lub kawałki)
    1 średnia cebula
    3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    3 jajka
    łyżeczka roztartego w dłoniach majeranku
    sól i pieprz do smaku

    smalec z dzika lub gęsi do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety mielone z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso, cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
  • kotlety 2. Do zmielonego mięsa dodajemy kaszkę orkiszową i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, krótko mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, tak by mięso delikatnie skwierczało (po około 5 minut z każdej strony).Podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką z domowej kiszonej kapusty z jarzębiną.

Porady

Kaszkę orkiszową można zastąpić pszenną bułką namoczoną w mleku i odciśniętą. Kotlety wybornie smakują również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować