Mąż ‘załatwił’ mi dzika ;) na pierwszy ogień więc mielone z okrawków mięsa i łopatki. Soczyste i pyszne, polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa z dzika (łopatka plus okrawki z szynki i żeberek)
1 jajko
1 domowa bułka pszenna
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy do wołowiny
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki mielone z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso dokładnie oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce.
Bułkę pokruszyć w palcach, wrzucić do miski, zalać gorącym mlekiem. Gdy naciągnie zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko. Wsypać przyprawę, wyrobić dokładnie jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie nabierać łyżką porcje masy, formować duże płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza z warzywami
Komentarze