Kotlety mielone z dynią i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dostałam trochę grzybów – za mało do suszenia czy marynowania, ale akurat w sam raz by zrobić pyszny obiadek. Podsmażyłam je na maśle klarowanym z cebulką czerwoną, wymieszałam z serem i włożyłam do mięsa mielonego, a z reszty zrobiłam sosik na śmietance. Wyszło przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 12 kotlecików:
    – 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)
    – 2 średnie cebulę
    – 4 łyżki majonezu
    – 200g pieczonej dyni
    – 1 łyżeczka papryki cayenne
    – 2 łyżeczki bazylii
    – 2 łyżeczki oregano
    – sól i pieprz wg smaku
    Nadzienie:
    – 300g borowików
    – 1/2 cebuli czerwonej
    – 100g sera żółtego ( u mnie gouda)
    – 1 łyżka masła klarowanego
    Sos:
    – 300g borowików
    – 1/2 cebuli czerwonej
    – 250ml śmietanki (30%)
    – 50g sera żółtego (u mnie gouda)
    – 1 łyżeczka pieprzu
    – sól wg smaku
    – 1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Puree

Kotlety mielone z dynią i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię.
    Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
    Robimy nadzienie:
    Czerwoną cebulę (1/2) pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać borowiki pokrojone w małą kostkę i smażyć do gotowości przez około 7-10 minut. Wystudzić, dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać.
    Mokrymi dłońmi nabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
    W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać pokrojone w kostkę grzyby, smażyć przez około 5-10 minut, dodać śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki i sos dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Było pysznie, polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Grzyby Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować