Kotlety mielone z dynią i grzybami

  • wyświetlono: 95 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dostałam trochę grzybów – za mało do suszenia czy marynowania, ale akurat w sam raz by zrobić pyszny obiadek. Podsmażyłam je na maśle klarowanym z cebulką czerwoną, wymieszałam z serem i włożyłam do mięsa mielonego, a z reszty zrobiłam sosik na śmietance. Wyszło przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania.

Armine Asatryan
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

na 12 kotlecików:
– 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)
– 2 średnie cebulę
– 4 łyżki majonezu
– 200g pieczonej dyni
– 1 łyżeczka papryki cayenne
– 2 łyżeczki bazylii
– 2 łyżeczki oregano
– sól i pieprz wg smaku
Nadzienie:
– 300g borowików
– 1/2 cebuli czerwonej
– 100g sera żółtego ( u mnie gouda)
– 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
– 300g borowików
– 1/2 cebuli czerwonej
– 250ml śmietanki (30%)
– 50g sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 łyżeczka pieprzu
– sól wg smaku
– 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety mielone z dynią i grzybami

  • 1. Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię.
    Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
    Robimy nadzienie:
    Czerwoną cebulę (1/2) pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać borowiki pokrojone w małą kostkę i smażyć do gotowości przez około 7-10 minut. Wystudzić, dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać.
    Mokrymi dłońmi nabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
    W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać pokrojone w kostkę grzyby, smażyć przez około 5-10 minut, dodać śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki i sos dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Było pysznie, polecam

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonekotletygrzybymieloneDyniaobiadpuree z dyni

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Dodane przez: PolskaGotuje

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Sycący i niezwykle aromatyczny...

Kotlety z papryką i pieczarkami.

Dodane przez: Ania1408

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką

Fajna alternatywa dla zwykłych...

Kotleciki z sosem pieczarkowym.

Dodane przez: agusia84

Kotlety z dynią, jajkiem i...

Pożywne i zdrowe kotlety. Dobry...

.

Dodane przez: Anitka0804

Kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym

Pyszne i syte danie obiadowe. Mięso...

Mielone z selera

Dodane przez: ewaeu

Kotlety mielone z selera

Spodobał mi się przepis Ewelinki...

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

Dodanie ryżu i czerwonej papryki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE