Pyszna i prosta do przygotowania domowa pizza. Zawsze znika błyskawicznie. Świetna zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzą się też na domowej imprezie.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki: 6-8 szt,
ciasto:
• 25 g świeżych drożdży,
• 350 g mąki orkiszowej jasnej,
• ok. 200 ml letniej wody,
• łyżeczka cukru,
• łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
• łyżka oliwy z oliwek,
• przyprawa do pizzy,
dodatki :
• kilka plasterków boczku,
• kilka plasterków salami
• kilka plasterków żółtego sera,
• starta mozzarella,
• 1 mała czerwona cebuli,
• keczupu,
• olej do podsmażenia,
Pizza z serami, boczkiem, salami i czerwona cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy.
Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, następnie dodajemy oliwę oraz resztę wody ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Z ciasta formujemy spód, smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, układamy ser na całej powierzani pizzy, na kocówkach dajemy większą ilość i formujemy brzeg. Następnie układamy boczek, salami, posypujemy startą mozzarellą i układamy plasterki czerwonej cebuli. Brzegi smarujemy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 200-220° C przez ok 15-20 min.
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Komentarze