Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i cukinią

4.9 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, klasyczna przekąska z ciasta francuskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto francuskie, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Mogą być fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Możemy zabrać je również na wycieczkę. Sprawdzą się także na domowe przyjęcie, Sylwestra, ostatkowe itp.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 opak. ciasta francuskiego,
    • kilka plasterków szynki konserwowej (może być inna ulubiona),
    • kilka plasterków sera żółtego,
    • kilka pasków cukinii,
    • keczup,
    • przyprawa do pizzy,
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie Ślimaki

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie paski (plastry), podsmażyć na patelni z każdej strony (najpewniej grillowej).
    Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować keczupem i posypać przyprawą do pizzy. Następnie poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki i cukinii. Całość zawinąć w rulon tworząc długą roladę. Następnie pokroić na plasterki o szerokości ok. 2cm. Gotowe ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem (lub oliwą) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Podawać np. z ulubionym sosem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować