Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno - brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mały brokuł
- 1 surowe jajko
- 50 g startego sera cheddar
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Kotlety jajeczno - brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7 - 8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor. Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, bułkę tartą oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze