Kotlety jajeczno - brokułowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno - brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 6 jajek ugotowanych na twardo
    - 1 mały brokuł
    - 1 surowe jajko
    - 50 g startego sera cheddar
    - 2 płaskie łyżki bułki tartej
    - 1 łyżka siekanego koperku
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku

    DODATKI
    - olej do smażenia
    - bułka tarta do obtoczenia kotletów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety jajeczno - brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7 - 8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor. Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, bułkę tartą oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować