Dostałam gości a miałam za mało rybki wiec postanowiłam zrobić kotlety z buraczków z kaszą ,które jadłam u kuzynki i bardzo mi smakowały. Goście zachwyceni a rybka jak i kotlety znikły z talerza w mig.
60 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu a.
1/3 szklanki kaszy,2 buraki ,około 60 dkg dorsza.
Składnik podstawowy dodatkowy
20 dkg. pieczarek
składniki robocze
białko z 1 jajka,3 ząbki czosnku,tymianek suszony,sól ,pieprz olej do smażenia i posmarowania kotlecików,mąka do panierowania rybki,troch soku z cytryny do skropienia ryby,
dekoracja - listki mięty itp.
Kotlety buraczane i ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kasze ugotować w lekko osolonej wodzie około 10 min .ostudzić,ostudzoną kasze dodać do buraczków .Pieczarki oczyścić pokroić i usmażyć na oleju wystudzić dodać do buraczków,dodać białko z jednego jajka ,tymianek ,sól , pieprz,dokładnie wymieszać .Z masy formować kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety lekko spłaszczyć ,posmarował olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.Piec około 20 min.
Rybę oczyści ,pokroi na kawałki.
Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skropić sokiem z cytryny,natrze solą i pieprzem ,obtoczy w mące i smażyć na gorącym oleju.
2.Rybka jak i kotlety buraczane podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Udekorować listkami mięty.
Komentarze