Kotlety brukselkowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

Kotlety warzywne - z brukselki i marchewki, z dodatkiem płatków owsianych, o przyjemnym korzennym aromacie. Świetna propozycja na wegetariański obiad, kolację, a także przystawkę.

Składniki:

  • Kotlety:
    350 g brukselki
    2 większe marchewki (łącznie 300g)
    1 duża biała cebula
    2 jajka
    7 - 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    szczypta imbiru
    do smaku - czarny pieprz mielony, sól

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety brukselkowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety brukselkowo-marchewkowe 1. Marchewki obrać, gotować ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
    Brukselkę gotować ok. 20 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Gdy wystygnie, posiekać.
  • Kotlety brukselkowo-marchewkowe 2. Do naczynia przełożyć marchewkę i brukselkę, dodać posiekaną cebulę, majeranek, kminek i imbir. Wymieszać.
  • Kotlety brukselkowo-marchewkowe 3. Wbić jajka i wsypać płatki owsiane - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Kotlety brukselkowo-marchewkowe 4. Na patelni rozgrzać olej. W dłoni uformować kotlety.
  • Kotlety brukselkowo-marchewkowe 5. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 14 średniej wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować