1.Zamrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody, osolonej i osłodzonej jedną łyżeczką cukru. Gotujemy 7 minut od ponownego zawrzenia, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy, sól do smaku oraz 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy, aż mięso wchłonie wodę. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie mieszamy. Jeśli potrzeba, jeszcze doprawiamy.
3.Z masy mięsnej (zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi) formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, rozpłaszczamy je i oklejamy mięsem główki brukselki. Uformowane klopsiki układamy w brytfannie wysmarowanej 1 łyżeczką oliwy. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
4.Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut od ponownego zagotowania, odcedzamy.
5.Pozostała brukselkę drobno kroimy, mieszamy z ugotowanym ryżem, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6.Pomidory wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę suszonych liści lubczyku oraz sól i pieprz ziołowy do smaku. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty mieszając.
7.Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżeczkami oliwy, wykładamy ryż z brukselką. Na ryżu układamy upieczone klopsiki, na klopsiki wykładamy sos pomidorowy. Zapiekamy pod przykryciem 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
Do wykonania potrawy można wykorzystać gotowe mięso mielone z szynki lub inne wieprzowe.
Potrawę można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. Wówczas czas zapiekania należy nieco wydłużyć.
Komentarze