Kotlety ziemniaczane z cebulą

4.5 (179 ocen)

Na szczególną uwagę zasługuje farsz - jest pyszny, kremowy, lekko słodkawy i łagodny. Można poczuć pełnię jego smaku w cieście wykonanym z ziemniaków, które mają zasadniczą zaletę - nie dominują w potrawie i z łatwością komponują się z innymi składnikami.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok.1 kg ziemniaków
    1 kopiasta szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Farsz:
    3 większe białe cebule (łącznie 300g)
    cukier
    ocet 10%
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    50 g serka topionego kremowego
    3 łyżeczki sezamu
    1/2 łyżeczki imbiru
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Kotlety ziemniaczane z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ziemniaczane z cebulą 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pognieść i wystudzić. Dołożyć pozostałe składniki przeznaczone na ciasto i zagnieść.
  • Kotlety ziemniaczane z cebulą 2. Cebule posiekać, gotować 10 min w wodzie doprawionej szczyptą cukru i niewielką ilością octu. Odcedzić, wystudzić. Następnie dodać serek topiony, natkę pietruszki, ziarna sezamu oraz imbir. Wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Kotlety ziemniaczane z cebulą 3. Z ciasta uformować 8 dużych placków, na środek każdego nałożyć 1/8 przygotowanego farszu i dokładnie zlepić. Przygotowane kule opanierować w bułce tartej.
  • Kotlety ziemniaczane z cebulą 4. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
    Kotlety smakują i na ciepło i na zimno.

Porady

Po ugotowaniu i pognieceniu masa ziemniaków wyniosła ok. 900 g - tyle potrzeba ewentualnie pozostałych po obiedzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować