Kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy z dodatkiem pokrzywy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ktoś ostatnio nas zapytał, co takiego się stało, że my jako tradycjonaliści, dopuściliśmy do takich zmian w naszej kuchni. Odpowiedz była prosta, a mianowicie, że wszelkie potrawy z udziałem mniszka lekarskiego, czy pokrzywy były znane i lubiane już w kuchni tradycyjnej naszych babć i prababć.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 szklanka soczewicy czerwonej
    4 – 5 garści pokrzywy
    2 większe ząbki czosnku
    jajko
    bułka tarta
    kurkuma
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy z dodatkiem pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Kaszę jaglana dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem. 2 szklanki wody z dodatkiem kurkumy zagotować, włożyć kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 7 min, aż wchłonie całą ciecz. Tak ugotowaną kaszę pozostawić na wyłączonej kuchni jeszcze 10 min. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić. Pokrzywę wypłukać, przelać wrzątkiem, a następnie odcisnąć i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko i łyżkę bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z powstałej masy uformować kotleciki i smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor. Ja podałam z szybkim sosem chrzanowym, ale można i z innym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować