Zupa krem z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupę tą jadłam bardzo dawno temu i postanowiłam ją odtworzyć.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty 1 jabłko
    3 ziemniaki
    2 łyżki masła
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 mniejszego selera
    kawałek pora
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    gałka muszkatołowa
    koperek

Zupa krem z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z marchewki, pietruszki, selera i pora ugotować wywar. Na patelni roztopić masło, na które wrzucić poszatkowaną kapustę. Chwilę przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i jabłko, posolić i popieprzyć, a następnie jeszcze chwilę razem przesmażyć. Do ugotowanego wywaru dodać zawartość patelni, nie wyciągając warzyw. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć listek i ziele, a następnie zupę zblendować na gładki krem. Doprawić pozostałymi przyprawami. Krem podawać posypany koperkiem. Jeżeli ktoś lubi można dodać łyżkę śmietany. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy