Ciasto rabarbarowo - jabłkowe zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Sposób przygotowania ciasta:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać margarynę i dokładnie wymieszać z utartymi żółtkami za pomocą miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywna masę, a następnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i przełożyć na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę.
Sposób przygotowania masy owocowej:
Rabarbar obrać i pokroić w małe kawałki, wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i chwilę podusić aż puści sok, a następnie odłożyć do wystygnięcia. Gdy masa rabarbarowa wystygnie, dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłka, ewentualnie cukier, gdyby owoce były za kwaśne i wsypać galaretkę, a następnie wszystko wymieszać i rozprowadzić na cieście. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min. Smacznego.
Komentarze