Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

4.49 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe! Odpowiednie dla wegan!

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • kasza jaglana 1 woreczek,

    soczewica czerwona pół szklanki,

    sos sojowy 1 łyżka,

    czosnek 1 ząbek,

    kmin rzymski 1 łyżeczka,

    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,

    papryka słodka mielona pół łyżeczki,

    kolendra mielona 1 łyżeczka,

    sól i pieprz do smaku,

    bułka tarta do obtoczenia kotlecików,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem, tak aby woreczek był przykryty wodą i gotujemy przez 15 min. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nasze kotleciki się nie skleją. Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości (co jakiś czas mieszamy).

    Ugotowaną kasze i soczewice łączymy razem i dodajemy sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

    Formujemy małe kotleciki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Soczewica Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować