Kotleciki z białej kiełbasy

0 (0 ocen)

Kotleciki z białej kiełbasy, podane z aksamitnym sosem chrzanowym i lekką kaszą kuskus. Danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.

Składniki:

  • Kotleciki:
    1 kg surowej białej kiełbasy *
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    majeranek
    pieprz
    sól
    olej
    Sos chrzanowy:
    200 ml bulionu warzywnego
    150 ml mleka **
    2 łyżki chrzanu ***
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki
    pieprz biały
    sól
    Kasza kuskus:
    200 g kaszy kuskus
    200 ml lekkiego bulionu warzywnego
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki:
    Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
    Sos chrzanowy:
    W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
  • 2. Kasza kuskus:
    Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
    Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
    Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie także białej kiełbasy na karmelizowanej czerwonej cebuli.

    * zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania.

    ** mlekiem możecie regulować gęstość sosu

    *** chrzanu możecie dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki

Porady

Moje rady: – Kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować