Kotleciki rybne

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kotlety rybne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Są idealnym rozwiązaniem, gdy mamy w domu kogoś, kto nie przepada za rybami. Nie zawierają ości, dlatego mogą je bez obawy jeść dzieci, a i dorosłym na pewno zasmakują.

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g ryby bez skóry
    1 cebula
    1 mała, czerstwa bułka
    1 ugotowana marchewka
    0,5 ugotowanej pietruszki
    Kawałek ugotowanego selera
    1 jajko
    Mleko
    Cytryna
    Sól, pieprz
    Masło
    Bułka tarta
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety rybne Dania z ryb

Kotleciki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby, jeśli jest taka potrzeba - rozmrażamy, odciskamy z wody, soli, skraplamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki na godzinę.
    Bułkę moczymy w mleku.
    Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na maśle, studzimy.
    Rybę, cebulę, odciśniętą bułkę oraz ugotowane warzywa – mielimy.
    Do masy dodajemy jajko, posiekaną natkę, przyprawy i dosypujemy po trochę bułki tartej - jeśli konsystencja masy jest za rzadka, to dodajemy kolejne łyżki stopniowo. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki i panierujemy bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować