Koszyczki z jajkiem

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne!

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 4 jajka
    - 4 plastry okrągłej szynki
    - 4 kulki mini mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koszyczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koszyczki z jajkiem 1.
    - Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć go na pół i rozwałkować tak aby powstał kwadrat, który podzielić na 4 ćwiartki.Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło.
    - Blachę na muffiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć więc zgrabną falbankę.
    - Do środka ciasta włożyć również plaster wędliny. - Na dno położyć po kulce mozzarelli i wbić po jednym jajku.
    - Posypać solą, ewentualnie pieprzem.
    - Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać 15 minut.

Porady

Miseczki ładnie wyjmuje się z blachy po upieczeniu jeśli nie przerwie się płat ciasta francuskiego. W przeciwnym razie jajko dostanie się poza miseczkę i trzeba podważyć nożem przy wyjmowaniu z formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować