Koszyczki szynkowe z jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Małe kokilki do zapiekania lub formy do muffinek wysmarować olejem, a następnie
dopasować delikatnie plasterek szynki do każdego z nich, pozostawiając dobry 1cm powyżej krawędzi naczynia.
2.Na dno każdego dodać łyżkę tartego sera, a następnie wbić po jednym jajku do każdego koklika. Doprawić solą i pieprzem,
posypać posiekaną natką pietruszki. Piec od 13 do 15 minut, aż jaja się zetną ( w zależności jak kto lubi).
3.Następnie delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Podawać na gorąco.
4.Można łatwo zmienić tę potrawę, dodając na dno np. zeszkloną cebulę lub smażone pieczarki , a na wierzch posiekany szczypiorek lub pomidory. Można wymyślać wiele innych zmian na własną rękę, to tylko zależy od inwencji każdego.
Komentarze