Koszyczki szynkowe z jajkiem i serem

4.48 (153 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetna potrawa na śniadanie Wielkanocne

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka parmeńska: 8 sztuk
    - jajka: 8 sztuk
    - tarty ser zółty: 0.5 szklanki
    - olej: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki

Koszyczki szynkowe z jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Małe kokilki do zapiekania lub formy do muffinek wysmarować olejem, a następnie
    dopasować delikatnie plasterek szynki do każdego z nich, pozostawiając dobry 1cm powyżej krawędzi naczynia.
  • 2. Na dno każdego dodać łyżkę tartego sera, a następnie wbić po jednym jajku do każdego koklika. Doprawić solą i pieprzem,
    posypać posiekaną natką pietruszki. Piec od 13 do 15 minut, aż jaja się zetną ( w zależności jak kto lubi).
  • 3. Następnie delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Podawać na gorąco.
  • 4. Można łatwo zmienić tę potrawę, dodając na dno np. zeszkloną cebulę lub smażone pieczarki , a na wierzch posiekany szczypiorek lub pomidory. Można wymyślać wiele innych zmian na własną rękę, to tylko zależy od inwencji każdego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować