Ciasto brzoskwiniowe z jeżynową pianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
    1 kg brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa
    3/4 szklanki wody

    PIANKA JEŻYNOWA:
    250g jeżyn
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka śmietanki 30%

    bezy
    ozdoby z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowe z jeżynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warstwa brzoskwiniowa 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia.
  • Jeżynowa pianka 2. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić. Wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę energicznie mieszając. Wystudzić. Kiedy zacznie lekko tężeć ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Wkładać porcjami do jeżyn i trzepaczką delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

4.47 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto z brzoskwiniami

To może cię zainteresować