Brzoskwiniowe ciasto z pianką i galaretką

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Takie piankowe ciasto królowało w moim domu nawet wtedy, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. Jest bardzo proste i szybkie, więc zabiegane mamy na pewno to docenią. Bardzo lubię w nim to, że pianka ma konsystencję musu, a także to, iż używając różnych owoców i galaretek mamy wciąż inne ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 110 gramów mąki
    100 gramów cukru
    3 duże jajka
    pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    2 łyżeczki esencji waniliowej lub skórka z jednej cytryny
    2 łyżki oleju
    poncz*
    600 ml śmietany kremówki (36% w Polsce, a w UK double cream)
    3 galaretki brzoskwiniowe
    brzoskwinie z puszki lub świeże (dodatkowo użyłam truskawek, ale to tylko dla efektu wizualnego)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Brzoskwiniowe ciasto z pianką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2. Wyłóż dno formy (moja ma rozmiar 23x23 cm) papierem do pieczenia (nie natłuszczam boków naczynia).
  • 3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
  • 4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
  • 5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj esencję bądź skórkę do pieczenia.
  • 6. Piecz około 15-20 minut.
  • 7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
  • 8. Namocz ponczem (zaparzyłam herbatę (z dwóch torebek zwykłej herbaty i 3/4 szklanki wrzątku), a następnie dodałam do niej sok z cytryny (do smaku) i 2 łyżeczki cukru.) i poukładaj na cieście owoce.
  • 9. Najlepiej jeszcze przed pieczeniem biszkoptu przygotuj galaretkę: dwie galaretki rozpuść w 450ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia.
  • 10. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie leciutko tężeć (ma być wciąż płynna), to zacznij ubijać zimną kremówkę.
  • 11. Do ubitej, ale wciąż lekko płynnej śmietany wlewaj stopniowo galaretkę (cały czas miksuj na najwyższych obrotach).
  • 12. Wylej masę na biszkopt i wstaw formę do lodówki.
  • 13. Pozostałą galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku i odstaw do ostudzenia, a kiedy będzie mocno tężejąca wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować