Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

4.5 (141 ocen)

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo - kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :)

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE:
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki mocnego espresso
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    GALARETKA BRZOSKWINIOWA:
    500g brzoskwiń
    1/2 szklanki wody
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1/2 szklanki cukru

    PIANKA BRZOSKWINIOWA:
    1 1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 szklanka wody

    POLEWA:
    1 łyżka kakao
    3 łyżki wody
    1/4 szklanki cukru pudru
    50 g czekolady mlecznej
    25 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min.
  • 2. Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać cukier i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo brzoskwinie można zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy gładki krem. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

    Z ciasta czekoladowego ściągnąć papier i włożyć z powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić do lodówki.
  • 3. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimną, ale płynną galaretką. Wylać na zastygniętą warstwę brzoskwiniową. Zanim pianka całkiem stężała, za pomocą łopatki z ząbkami zrobiłam wzorek.
  • 4. Polewa. Wodę, kakao i cukier puder zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy.
    Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Aby uzyskać takie "zacieki" jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto "Lolita" (bez pieczenia)

To może cię zainteresować