Kostka ALPEJSKA

5 (156 ocen)

Bardzo słodkie ciasto, jedno z moich ulubionych. Lekko przepis jest zmodyfikowany.

Składniki:

  • Biszkopt
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka octu
    - 1 łyżka kakao

    Masa krówkowa:
    - 100 g margaryny
    - puszka masy krówkowej
    - 300 g bez

    Masa śmietanowa:
    - 500 ml smietany 30%
    - 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    - 1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zółtka do biszkopta 1. Biszkopt: białka ubic z cukrem na sztywną pianę dodac żółtka utarte z octem i proszkiem do pieczenia. Dodac mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszac delikatnie i przelac ciasto do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez 15 - 20 minut.
  • 2. Masa krówkowa - margaryne utrzec na puch, stopniowo dodawac krówkę następnie do utartej masy dodać pokruszone bezy. Wymieszać.
  • 3. Masa śmietanowa - śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z ostudzoną żelatyną, rozpuszczoną w 1/3 szklance wrzątku. Wymieszać.
  • 4. Przełożenie ciasta: na ostudzony biszkopt wyłożyć masę krówkową, wyrównać. Na to wyłożyć masę śmietanową. Dobrze schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać gorzkim kakao i udekorować bezami.

Porady

- ciasto najlepiej schłodzić przez 12 godzin, wtedy masa krówkowa będzie bardziej zwarta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować