Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubic z cukrem na sztywną pianę dodac żółtka utarte z octem i proszkiem do pieczenia. Dodac mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszac delikatnie i przelac ciasto do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez 15 - 20 minut.
2.Masa krówkowa - margaryne utrzec na puch, stopniowo dodawac krówkę następnie do utartej masy dodać pokruszone bezy. Wymieszać.
3.Masa śmietanowa - śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z ostudzoną żelatyną, rozpuszczoną w 1/3 szklance wrzątku. Wymieszać.
4.Przełożenie ciasta: na ostudzony biszkopt wyłożyć masę krówkową, wyrównać. Na to wyłożyć masę śmietanową. Dobrze schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać gorzkim kakao i udekorować bezami.
Porady
- ciasto najlepiej schłodzić przez 12 godzin, wtedy masa krówkowa będzie bardziej zwarta
Komentarze