REKLAMA

Korzenny schab ze śliwką

wyświetlono: 1265 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Mój przepis na schab jest gwarancją udanego posiłku. Mięso tak przygotowane nie jest suche. Najważniejsze jest tutaj ścisłe trzymanie się receptury. Trzeba mieć też polskie wędzone śliwki. Często podaję go na święta.

opublikowany: 27.11.2015
Udostępnij Pinterest
  • 4 godz.

Składniki:

  • - schab bez kości : 2 kg
    - polskie wędzone suszone śliwki( bez pestek) : 250 g
    -sól : 2-3 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżka
    - czerwona wędzona papryka mielona : 2 łyżki
    - majeranek suszony : 1 łyżka
    - przyprawa korzenna : 1 łyżka
    - miód naturalny płynny : 2 łyżki
    - olej rzepakowy : 4-5 łyżek
    - masło klarowane : 2 łyżki
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, usunąć ścięgna. Naciąć schab w taki sposób, aby powstał szeroki tunel do faszerowania śliwkami.
  • 2. Mięso posypać z obu stron przyprawami. Do środka wcisnąć śliwki. Przykryć i odstawić na 90-100 minut w chłodne miejsce.
  • 3. Do piekarnika wstawić dwa naczynia żaroodporne z wodą, np. dwa kokilki. Rozgrzać piekarnik do temp. 220 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem. Piec 30 minut.
  • 4. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Schab piec 60 minut.
  • 5. Mięso polać miodem, na powierzchni położyć masło klarowane. Piec 30 minut.

Porady

Schab kroimy po lekkim wystudzeniu. Śliwki muszą być polskie wędzone.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kiciax1 17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o

Schab ze śliwką

idealny na ciepło do obiadu jaki i na zimno jako wędlinka do kanapek

kategoria: Dania główne opublikowany: 17.11.2016 | wyświetlono: 620 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sliczna6 Sliczna6

Schab ze śliwką

Pyszny schab pieczony w rękawie ,jest kruchy i soczysty

kategoria: Dania główne Dodatki opublikowany: 30.04.2015 | wyświetlono: 613 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: karolinapawlak5

Schab ze śliwką

Po prostu pycha.

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.05.2014 | wyświetlono: 836 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE