Korzenny schab ze śliwką

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Mój przepis na schab jest gwarancją udanego posiłku. Mięso tak przygotowane nie jest suche. Najważniejsze jest tutaj ścisłe trzymanie się receptury. Trzeba mieć też polskie wędzone śliwki. Często podaję go na święta.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - schab bez kości : 2 kg
    - polskie wędzone suszone śliwki( bez pestek) : 250 g
    -sól : 2-3 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżka
    - czerwona wędzona papryka mielona : 2 łyżki
    - majeranek suszony : 1 łyżka
    - przyprawa korzenna : 1 łyżka
    - miód naturalny płynny : 2 łyżki
    - olej rzepakowy : 4-5 łyżek
    - masło klarowane : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Korzenny schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, usunąć ścięgna. Naciąć schab w taki sposób, aby powstał szeroki tunel do faszerowania śliwkami.
  • 2. Mięso posypać z obu stron przyprawami. Do środka wcisnąć śliwki. Przykryć i odstawić na 90-100 minut w chłodne miejsce.
  • 3. Do piekarnika wstawić dwa naczynia żaroodporne z wodą, np. dwa kokilki. Rozgrzać piekarnik do temp. 220 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem. Piec 30 minut.
  • 4. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Schab piec 60 minut.
  • 5. Mięso polać miodem, na powierzchni położyć masło klarowane. Piec 30 minut.

Porady

Schab kroimy po lekkim wystudzeniu. Śliwki muszą być polskie wędzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować