Schab ze śliwką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Schab ze śliwką, to smaczne, proste i efektowne danie. Świetnie się sprawdzi
na co dzień i od święta. Dobrze smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, ale też
na zimno, na kanapki. Idą święta, więc pomyślałam, że ten przepis może
Wam się przydać :) Taki schab przygotuje nawet początkująca pani domu.
Kto jeszcze nie robił, to szczerze polecam. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt super

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg. schabu bez kości
    suszone śliwki
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    majeranek
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    trochę oleju

    Dodatkowo:
    folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab ze śliwką 1. Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot.
    Tak żeby powstał wąski tunel.
  • Schab ze śliwką 2. Następnie powciskać ciasno śliwki.Tyle ile się zmieści. Mięso natrzeć przyprawą
    i obsypać majerankiem. Tak przygotowany schab, przełożyć do miski
    i delikatnie polać olejem.
  • Schab ze śliwką 3. Nakryć pokrywką, talerzem, lub folią aluminiową. Wstawić na dobę, lub dwie
    do lodówki.Im dłużej tym lepiej :) Po tym czasie włożyć mięso do rękawa
    do pieczenia. Na wierzchu schabu ułożyć pokrojony czosnek i liście laurowe.
    Zamknąć rękaw i ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
  • Schab ze śliwką 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec
    1 godzinę i 40 minut.

Porady

Zamiast gotowej mieszanki przypraw, można użyć swoich ulubionych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować