Schab ze śliwką

  • wyświetlono: 797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Po prostu pycha.

  • 90min

Składniki

-1 kg schabu bez kości
-20 dag suszonych śliwek bez pestek
-- pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 goździki
-2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju i masło do smażenia
-sól
- pieprz

-

Sposób przygotowania przepisu:

Schab ze śliwką

  • 1. Mięso opłukać i osuszyć. Umyć śliwki. Zagotować wino z goździkami, zdjąć z ognia, wrzucić do niego śliwki. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Mięso naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Rozłożyć schab tak aby powstał szeroki płat, posolić, popieprzyć i posmarować powidłami. Pośrodku ułożyć - jedna za drugą w 2 lub 3 rzędach- namoczone w winie śliwki. Te, które zostaną, odłożyć do miseczki i skropić winem, aby nie wyschły. Założyć do środka krótsze boki schabu, aby śliwki nie wypadły i zrolować mięso wzdłuż dłuższego boku. Roladę zwinąć bawełnianą nicią.
  • 3. Roladę obsmażyć na gorącym oleju z masłem ( połowę masła odłożyć) , przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać pozostałe masło, wlać wino, w którym moczyły się śliwki, ewentualnie dodać nieco wody albo bulionu. Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni, co jakiś czas skrapiając mięso wypływającym sosem. Po 30 min wrzucić do sosu odłożone śliwki. Upieczone mięso pokroić w plastry, a sos przecedzić lub zmiksować