Korzenne muffinki z płatkami jaglanymi i gruszkami

5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Aromatyczne muffinki z gruszkami z dodatkiem płatków jaglanych będą świetną przekąską do kawy. Można zabrać je także do szkoły lub pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    Składniki mokre:
    1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 duże jajko
    Dodatkowo:
    2 duże gruszki
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Jajko

Korzenne muffinki z płatkami jaglanymi i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem i przyprawami przesiać. Dodać płatki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia się składników. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch muffin posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka). Piec przez ok. 23-25 minut do suchego patyczka.

Porady

*szklanka o poj. 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować