Kopytka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj w garnku wodę (1,5 szklanki). Posól. Do gotującej wody wsyp 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej i gotuj przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
2.Ugotuj ziemniaki do miękkości. Przygotuj puree.
3.Wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej w dużej misce): ugotowaną kaszę, puree oraz mąkę kukurydzianą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie całość.
4.Utworzoną masę przełóż na blat. Podziel na parę części. Z każdej części uformuj wałek grubości palca. Lekko spłaszcz wałek i podziel na ukośne kawałki (2-2,5cm).
5.Usmaż kopytka na głębokim oleju. Aby nadać aromatu: do oleju możesz dodać kminek.
Porady
Kopytka możesz podawać z lekko podsmażonymi warzywami, wykorzystaj np. marchewkę, korzeń selera, cebulę, czosnek. Dodatkowo udekoruj natką pietruszki.
Komentarze