Kopytka kukurydziane

4.49 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kopytka z mąki kukurydzianej to prosty i apetyczny przepis na obiad.

Składniki:

  • 100 g. mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
    2 szt. ziemniaków
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj w garnku wodę (1,5 szklanki). Posól. Do gotującej wody wsyp 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej i gotuj przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
  • 2. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Przygotuj puree.
  • 3. Wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej w dużej misce): ugotowaną kaszę, puree oraz mąkę kukurydzianą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie całość.
  • 4. Utworzoną masę przełóż na blat. Podziel na parę części. Z każdej części uformuj wałek grubości palca. Lekko spłaszcz wałek i podziel na ukośne kawałki (2-2,5cm).
  • 5. Usmaż kopytka na głębokim oleju. Aby nadać aromatu: do oleju możesz dodać kminek.

Porady

Kopytka możesz podawać z lekko podsmażonymi warzywami, wykorzystaj np. marchewkę, korzeń selera, cebulę, czosnek. Dodatkowo udekoruj natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować