Kopytka z kiełbasa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka:
Do przygotowania kopytek najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.
* Ziemniaki dokładnie rozgniatamy.
* Dodajemy jajko oraz obie mąki i szczypte soli.
Zagniatamy gładkie ciasto.
* Z ciasta formujemy wałeczek grubości 2-3 cm.
Kroimy nożem na ukośne kawałki.
* W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli.
Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek.
* Gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia, na średnim ogniu.
Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Kiełbasa:
* Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w plasterki (piórka)
rozdrabniamy czosnek.
* Wszystko razem (kiełbase, cebule, czosnek) wrzucamy na
patelnie z odrobiną oleju.
Smażymy do lekkiego zrumienienia.
* Następnie dorzucamy koncentrat pomidorowy i wodę,
sól, pieprz, mieszamy i smażymy 5 minut, potem dodajemy
natkę pietruszki i podsmażamy kolejne 5-10 minut.
Podaje z kopytkami szybki obiad jak zostaną ziemniaki z wcześniejszego dnia. Smacznego. !
Komentarze