Kopytka z kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie 25- 30 minut. Po odcedzeniu odczekać, aż ziemniaki wystygną i wtedy zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z jajkami oraz przesianą mąką, doprawić solą.
Zagnieść ciasto. Podzielić na mniejsze części i na stolnicy oprószonej mąką formować wałki. Lekko przygnieść i kroić skośnie na kawałki.
Wkładać do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię wyciągać po 2 minutach.
2.Przygotować sos pomidorowy. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Pomidory dodać do cebuli. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (można też posiekać) i dodać do pomidorów i cebuli. Składniki dusić razem bez przykrywki do czasu aż większość płynu odparuje. Pod koniec doprawić do smaku.
3.Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i obsmażyć kurczaka. Na koniec doprawić oregano. Przełożyć na talerz.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i zeszklić. Kolejno dodać paprykę i lekko podsmażyć. Do cebuli i papryki dorzucić przygotowane kopytka, podsmażyć do lekkiego zrumienienia i dodać kurczaka. Całość podsmażyć jeszcze parę minut.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować palmą. Na dno formy wyłożyć 4 - 5 łyżek sosu pomidorowego. Na to połowę zawartości patelni, polać połową pozostałego sosu i posypać połową startego sera. Resztę składników z patelni wyłożyć, polać sosem pomidorowym i posypać na wierzch ser.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 20 minut.
Porady
1. Do kopytek można dodać ziemniaki z dnia poprzedniego (np. z obiadu).
2. Pomidory można zblendować jak ktoś chce gładki sos lub zamiast pomidorów dodać passate pomidorową.
Komentarze