Bogracz z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
3 ząbki czosnku siekamy drobno.
2.2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.
Mięso kroimy w kostkę.
3.Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy.
Sypiemy sporo słodkiej papryki i troszkę ostrej i smażymy około 5 minut.
W międzyczasie sypiemy bazylią i tymiankiem. smażymy jeszcze 2 min.
4.Następnie dodajemy cebulę, znów chwilę smażymy,
potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki, paprykę,
Solimy, sypiemy orygano, pieprzem smażymy.
Dodajemy pomidory z puszki i przecier.
5.Następnie nastawiamy wodę na makaron. Wodę na makaron solimy 1 łyżką wody.
Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente.
Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Makaron odkładamy na chwilę na bok.
6.Do zupy wlewamy 1 litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.
Smacznego
Komentarze