Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, uwielbiałam je jeść i dalej uwielbiam! Ten przepis na kopytka w trochę innej niż tradycyjnie formie.
30 min
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
100 mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej ( proporcje mąki mogą się zmienić w zależności od rodzaju ziemniaków )
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia
pęczek pietruszki
1.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczaną masę mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy tyle mąki by powstało zwarte ciasto, ale nie za twarde.
2. Stolnice oprószamy mąką i rolujemy na niej ciasto walec o grubości 2 cm. Wałeczek kroimy w plastry o szerokości 1 cm.
3.Każdy kawałek rolujemy w dłoniach, na szerokość palca. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy łyżką cedzakową. Przelewamy od razu zimną wodą i układamy na tacy żeby trochę podeschły.
4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masełko i podsmażamy kopytka na złoty kolor. Na koniec posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki i mieszamy.
Komentarze