Doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub używamy tych ugotowanych z poprzedniego dnia. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę , szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aby ciasto odklejało się od ręki. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i formujemy wałki a następnie kroimy je na około 2 cm ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.

Porady

Kopytka możemy podawać z ulubionym sosem, polane masłem lub okraszone skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować